2021.08.01: Bruine sprinkhaan (of ..... )

Soms zijn soorten niet met zekerheid te onderscheiden, zelfs niet voor specialisten. Dat is hier het geval. Want het kan ook een Ratelaar of Snortikker zijn. Specialisten hebben het dan over de Chorthippus biguttulus-groep of kortweg Biguttulus-groep. Dat is de verzamelnaam voor drie soorten sprinkhanen die horen bij het geslacht Chorthippus. Het zijn de Ratelaar (Chorthippus biguttulus), de Bruine sprinkhaan (Chorthippus brunneus) en de Snortikker (Chorthippus mollis). De drie soorten kun je alleen herkennen aan het geluid (getsjirp) van de mannetjes. De vrouwtjes zijn helemaal niet van elkaar te onderscheiden. De sprinkhanen die ik in mijn tuin tegenkom, en dat was hier het geval, maken over het algemeen geen geluid.

Dit exemplaar was geschat ongeveer 2,5 cm lang alles meegerekend.

Groene schildwants

Deze afbeelding is het resultaat van een focus merge, dit keer van 180 frames/plaatjesvan een video-opname in Panasonic 4K photo mode. De focus merge is 'quick and dirty' uitgevoerd, want zonder wegselecteren van de afbeeldingen waarop alleen delen van de tafel scherp zijn.

De opnamegegevens zijn verder: Panasonic bridgecamera Lumix DMC-FZ300 plus een Panasonic DMW-LA7 vergrotende converterlens, f4.0, 1/500 sec., brandpuntsafstandinstelling camera op 108 mm (600 mm in 35 mm equivalent) wat met de converter lens een vergrotingsfactor oplevert van iets meer dan 0,2 en ruim 1,2 in 35 mm equivalent; verder ISO standaard op 100 en geen belichtingscompensatie.