De route is ongeveer 35 km lang, begint bij de brug over de IJssel aan de zuidkant van Gouda en loopt voor een belangrijk deel over zogenoemde tiendwegen (zonder autoverkeer) in de Krimpenerwaard. Het verste punt ligt bij het Loetbos, een paar kilometer boven Lekkerkerk. Van daar af gaat de route via kaden boven Bergambacht, langs de Vlist en door Haastrecht terug naar Gouda.
 
In september 2016 stond ik met deze fietsroute in de rubriek 'Mijn fietsroute' van het weekblad 'deGouda.nl. Zie hier de PDF van dat artikel.

De route in detail

Startpunt: Gouda, de brug over de IJssel ten zuiden van de binnenstad.

Ga vanaf de rotonde richting Stolwijk langs de N207 en neem daarbij de parallelweg aan de linkerkant. Bij de eerste brug naar rechts, na zo'n 600 meter aan de overkant van de weg, ga je de Gouderakse Tiendweg op. Na 1800 m ga je linksaf en na 250 m weer rechts. Vanaf hier rijd je 6 km alsmaar rechtdoor tot de tiendweg eindigt bij een oude boezem. Bij de boerderij op de hoek ga je naar rechts en snel daarna met een scherpe bocht naar links. Je komt daar op een pad van een paar kilometer lengte langs de Berkenwoudsche boezem. Bij een knik in dit pad ligt een oude molenplaats. Tussen de stenen restanten is nog de oude 'doorvoer' te zien waar het water doorheen werd gepompt van het lager gelegen achterland naar de boezem richting de IJssel..

Als je het pad langs de boezem verder volgt, kruis je op enig moment een boerenbuurt. Na nog eens 1 km kom je bij het Loetbos. Ga je dan bij de T-splitsing rechtsaf, dan kom je langs een boerderij met soms open horeca en kanoverhuur. Het Loetbos zelf is ook leuk om te ontdekken. Het gedeelte rechts voordat je bij de T-splitsing komt is anders dan het gedeelte aan de andere kant van de T-splitsing. Daar vind je ook stukken plas met onder andere watervogels.
De route zelf gaat bij de hiervoor genoemde T-splitsing linksaf. Na 1,5 km ga je linksaf de Opweg op en na 700 meter rechtsaf de boerenbuurt Zuidbroek in. Na 3 km, je bent dan al in de buurtschap Benedenberg, zie je op enig moment exact in het verlengde van de weg in de verte de molen van Bergambacht. Kort na dat punt verschijnt er links een fietspad (opletten, je fietst er makkelijk voorbij) dat de polder in loopt. Dat volg je en na 700 m kom je op de Kadijk, die je rechts gaat volgen. Na 1,5 km kruis je de N207 en ga je verder over dezelfde Kadijk richting Bovenberg, maar nog voordat je daar bent, ga je linksaf de Bergweg op richting Schoonouwen. Na 2 km ga je rechtsaf, waarna snel een bruggetje volgt en het dorpje Vlist in zicht komt.
In het dorp ga je met een fietsbrug het riviertje over. Op diezelfde plak ligt direct langs het water horeca die soms open is, en anders kun je proberen bij het café dat 300 meter naar rechts richting Schoonhoven langs de Westvlisterdijk ligt.
Maar de route gaat dus aan de andere kant van het riviertje verder, over de Oostvlisterdijk, naar links richting Haastrecht. Strikt genomen fiets je daar overigens in de Lopikerwaard, want met het riviertje de Vlist ben je ook de grens tussen de twee waarden gepasseerd.
Waar het geasfalteerde deel van de Oost Vlisterdijk ophoudt, kun je sinds 2012 gewoon rechtdoor over een halfverhard fietspad. Pas bij het zwembad links ga je met een fietsbrug de Vlist weer over naar de Westzijde van de Vlist. Je bent dan al in het dorp Haastrecht. In de dorpskern ga je via de Hoogstraat naar de brug in het dorp over de IJssel. Direct na de brug linksaf om over wat voorheen een jaagpad was (vroeger liepen daar de paarden die de schepen in de IJssel voorttrokken) terug te gaan naar Gouda.

Varianten

Op diverse plaatsen kun je de route inkorten, langer maken of anderzins variëren.

  1. Op de Gouderakse Tiendweg niet doorrijden naar de Berkenwoudsche boezem maar eerder afslaan richting Berkenwoude en Zuidbroek.
  2. Na het pad langs de boezem niet door naar het Loetbos, maar linksaf richting Berkenwoude en vanuit Berkenwoude naar Achterbroek en vandaar terug naar de tiendweg onder Gouderak waar de route begon. Je kunt dan over dezelfde tiendweg sneller terug naar Gouda.
  3. Na het Loetbos bij de N210 het nieuwe fietspad nemen dat langs de N210 een natuurgebied in loopt. Verderop kun je linksaf en na een bruggetje en een pad tussen de weilanden weer op de route in Zuidbroek uitkomen.
  4. Waar variant 2 uitkomt in de buurt Zuidbroek, kun je ook aan de noordkant met een nieuw fietspad de weilanden in. Je komt dan uiteindelijk uit in het buurtschap Koolwijk en via de boerenbuurt Schoonouwen kun je verderop richting de Vlist weer op de standaard route uitkomen.
  5. Sinds de zomer van 2016 kun je vanuit de buurtschap Koolwijk ook doorsteken, over een nieuw fietspad door de weilanden, naar de buurtschap Benedenkerk ten westen van Stolwijk.
  6. Honderd meter voordat het geasfalteerde deel van de Oost Vlisterdijk ophoudt, kun je bij het polstokspringterrein aldaar, rechtsaf een nieuw fietspad op dat richting de Hoenkoopse buurt loopt. Je komt dan ongeveer uit op de hoek van de grens tussen Zuid-Holland en Utrecht. Vandaar kun je richting de IJssel. Aangekomen op de IJsseldijk kun je direct linkaf richting Haastrecht of juist rechtsaf en kort daarna linksaf om met een bruggetje de IJssel over te steken naar Hekendorp. Vandaar kun je linksaf over eerst een smalle dijk maar vrij snel daarna over een fietspad over het oude jaagpad richting Haastrecht en uiteindelijk Gouda.

Algemeen

Het is handig als je naast de beschrijving ook een goede bij voorkeur topografische kaart bij je hebt. En als je hier en daar van de fiets af wil en wat wil rondlopen of zelfs in het gras wil zitten, bedenk dan dat de Krimpenerwaard laag ligt en dat bij of na regen alles snel drassig is.