2021.06.08: Blaartrekkende boterbloem

Een heel gewone soort maar toch leuk omdat deze boterbloemsoort minder bekend is dan de Scherpe en de Kruipende boterbloem. Heeft minder opvallende bloemen en groeit niet gewoon in gras- en weilanden, maar in slootkanten en waar het nat en slikachtig is zoals waar vaak water stond of staat en waar het op enig moment droogvalt. Het is een pionierplant. Waar modder droogvalt is dit een van de eerste soorten die in die eerst nog kale modder opschiet.

Bij mij in de tuin verscheen dit exemplaar spontaan in een potje waar een ander plantje aan het doodgaan was van de combinatie van kou en nattigheid dit voorjaar. Dat ie daar verscheen is niet vreemd want in droge tijden zoals elk jaar wel enige tijd in de zomer, moet ik de planten die in potten staan extra water geven. En dat water komt uit de sloot waar de achterkant van mijn tuin aan grenst. Daar komt het zaadje, waar dit exemplaar uit is gegroeid, ongetwijfeld vandaan.

Blaartrekkende boterbloem

Nog iets over de techniek van deze 'foto'. Die is namelijk samengesteld uit een serie foto's van dezelfde 'opname'. Heel kort (ik schrijf daar later nog wel eens wat meer over, althans dat is op dit moment mijn plan): de opname is een video van een paar seconden waarbij mijn fototoestel de scherpstelling varieert. Die video bestaat uit een serie van zo'n 75 afbeeldingen, een zogenoemde foto stack. De video is een mp4-bestand. Die heb ik omgezet naar die 75 afzonderlijke afbeeldingen. Die reeks heb ik bekeken en daar het deel uitgehaald met afbeeldingen waarop minstens een stukje van de plant scherp is. Met elkaar kunnen die afbeeldingen zorgen voor meer scherptediepte. Hier heb ik gekozen voor een selectie waarbij niet een of enkele bloemen en zaadknoppen of bladen van de plant scherp zijn, maar alles van de plant. Terwijl ik de afbeeldingen die ook (delen van) de tafel scherp laten zien, juist heb weggelaten.
Om uit de aldus geselecteerde afbeeldingen een afbeelding met een geheel scherp afgebeelde plant te maken is een zogenoemde focus merge nodig. De gevolgde stappen zijn daarmee: conversie mp4 naar afbeeldingen (met een programma; doe ik met Ffmpeg, een programma met een command line-interface, uit te voeren op het niveau van de Command line modus van Windows), in dit geval png's; daaruit een selectie maken door bekijken in een viewer (ander programma; doe ik met de Windows foto viewer, is een Windows-applicatie met de naam Foto's) en selecteren; dan van die serie een focus merge uitvoeren (met programma 3; gebruik ik Affinity voor).