2020.12.15: Kleine watersalamander

Kleine watersalamander

Was bij de voordeur naar binnen geglipt en lag daar in de relatieve kou van het halletje (enkel glas en geventileerd, met daarna pas een tussendeur die wel geïsoleerd is) voor dood. Bewoog niet toen ik er een A4-tje onder schoof. Ging in huis door de warmte weer bewegen. Leuk om te zien hoe die van boven gezien liep, als een krokodil, door telkens ter plekke van zijn poten een draai te maken met zijn/haar wervelkolom.

Leek in werkelijkheid minder dan de foto’s tonen: heel klein, zonder staart maar een paar centimeter, en bij wat minder licht van boven gezien bijna zwart (door een doffe huid die veel licht absorbeert?). De bruinige tint op de foto's werd binnen pas zichtbaar bij het licht van de lampen in de huiskamer.

Eenmaal opgewarmd ging ie zo uitgebreid aan de wandel, dat ik bang werd erop te zullen trappen. Heb 'm daarom na een paar foto's snel weer buiten gezet, aan de tuinkant van mijn huis. Daar heeft ie wellicht wat meer kans op nog een toekomst dan aan de straatkant van mijn huis met in dit seizoen nog wel enig, maar toch vrij weinig groen.

Kleine watersalamander