2020.09.30: Mijn eerste vogelfoto's

Meerkoet

Vandaag mijn eerste vogelfoto's geschoten, met de Panasonic bridgecamera met 24 x zoom, in de polders achter Haastrecht (vanuit Gouda gezien).
Was nog niet eens makkelijk. Bij maximale zoom zwommen meerkoeten in een tot twee seconden uit beeld, voor mij te snel om rustig de 'uitsnede' te bepalen, het scherp te stellen punt aan te wijzen en de camera de tijd te geven om daarop scherp te stellen. Een meegenomen statief werkte onhandig en te langzaam, dus om te volgen toch maar gekozen voor uit de hand en soms steunen op een paal.

Meerkoet

Ik begon met meerkoeten. Veel gewoner kan het niet in Nederland. Maar zag toch iets bijzonders gebeuren, althans iets dat ik niet direct kon plaatsen. Na licht agressief gedrag van een meerkoet naar een soortgenoot die een groen sliertje wilde afpikken, door het uitdelen van een stevige pik, veranderde de situatie. De ene meerkoet hield de kop naar beneden en de ander pikte er heel rustig en ogenschijnlijk vriendelijk in. Het leek bijna op vlooien zoals apen bij elkaar doen. Kenners zeggen over de foto's, de nummers 2 en 3 hieronder, dat het gedrag op de foto's bekend en herkenbaar is, maar zijn het er nog niet over eens hoe het te benoemen: is het een stelletje of zien we onderdanig gedrag als onderdeel van agressieregulatie? Of iets anders? Zie ook topic op Waarneming.nl.
 

Meerkoet

 

Meerkoet

Daarna in de Hooge boezem bij Haastrecht Krakeenden; het groter afgebeelde exemplaar is een vrouwtje, zelf opgezocht, maar bevestigd door een kenner. Een leuke soort voor zo'n eerste keer, vind ik.

Krakeend

 

Krakeend

Toen nog een Grauwe gans, tegenwoordig heel algemeen in de polders. Door alle stikstof uit de lucht en het eiwitrijke Engels raaigras dat daar prima op groeit vinden ganzen tegenwoordig genoeg voedsel in Nederlandse weilanden. Boeren hebben last van die ganzen. Maar daarbij is het goed te bedenken waarom ze vroeger weinig en tegenwoordig in grote aantallen voorkomen in ook de Nederlandse polders in het binnenland.

Grauwe gans

Tenslotte niet een heel bijzondere soort maar voor mij toch de kers op de taart van deze namiddag: een Sperwer, een mannetje; terwijl het al begon te schemeren en mijn camera - daardoor - ging aangeven dat 24 x zoom teveel bewegingsonscherpte opleverde.

Sperwer