2020.09.20: Bont zandoogje

Bont zandoogje

Ik had deze nog nooit gezien, maar de soort blijkt algemeen voorkomend en neemt de laatste jaren zelfs sterk toe, zowel in aantal als in verspreidingsgebied, volgens de Vlinderstchting.

Ik zag 'm zitten toen ik aan het eind van een zomerse, zonnige en warme dag (ruim boven de 20 graden Celsius in september) de serredeuren dicht deed. De zon ging onder, de hemel was in de beginnende scherming strak donkerblauw en de temperatuur was al fors gedaald. Hij (of een zij?) zat met z'n kopje omhoog op het glas van de deur die al dicht was. Hij bleef zitten, ook toen ik met de lens van mijn fototoestel tot op 1 à 2 cm kwam, alsof ie al door de kou bevangen was.

Vervolgens zocht ik op internet naar vergelijkbare afbeeldingen met de zoekfunctie daarvoor van Google (waarbij je een eigen afbeelding uploadt). Ik kreeg gelijk zoveel passende resultaten dat het me niet nodig leek om te blijven twijfelen (zie deze vergelijkbare afbeeldingen/foto's elders: https://www.nathalienatuurfotografie.com/bont-zandoogje.html en http://www.johannesklapwijk.com/soort/Bont-zandoogje--Pararge-aegeria.htm).


Bont zandoogje