2020.09.15: Muntvlindertje

Muntvlindertje

In mijn kleine tuin (9 x 9 meter) aan de groene rand van Gouda: het Muntvlindertje, een vrij algemene soort in Nederland.
Informatie op internet maakt voldoende duidelijk dat het niet het Purpermotje is, een gelijkende soort uit hetzelfde (heel grote, zo'n 500 soorten) geslacht Pyrausta. Het is een opvallend klein vlindertje 10 tot 15 mm, overdag actief en met Munt als waardplant (in de omgeving van mijn tuin groeit Watermunt in de sommige slootkanten).

Muntvlindertje

Ik heb het vlindertje van dichtbij gefotografeerd (macrostand en zonder zoom) met mijn Panasonic DMC-FZ300, een zogenaamde bridgecamera; dat is formeel een compactcamera met een vaste oftwel niet-verwisselbare lens, maar met wel veel mogelijkheden. De sensor is nogal gewoon, eigenlijk klein, want 1/2,3 inch en met 12 megapixels, maar de 25-600 mm lens is goed (van Leica) en je kunt er met een factor 24 x mee inzoomen terwijl de maximale diafragmaopening daarbij over het hele zoombereik F2.8 blijft; redelijk bijzonder voor een camera van tegenwoordig zo rond de € 350.